Duurzaamheid; Wil je duurzaam wonen met een duurzaam interieur? Dit zijn de do’s and don’ts

Woningen worden tegenwoordig zo duurzaam mogelijk gebouwd en bestaande woningen worden steeds vaker geoptimaliseerd, bijvoorbeeld met zonnepanelen, een warmtepomp. Maar hoe zit het eigenlijk met een duurzaam interieur en duurzame meubels? Er zijn genoeg keuzes die je kunt maken om ook je inrichting milieuvriendelijk te maken.

Duurzaam wonen betekent ook dat je kritisch kijkt naar de spullen die je aanschaft. We kopen vaak meer dan we echt nodig hebben, omdat het er gewoon leuk uitziet of omdat we het op dat moment denken nodig te hebben. Daarom is een op maat gemaakt meubelstuk een bewuste keuze die je maakt. Daar heb je over nagedacht, het moet namelijk goed passen in de ruimte.

Kies voor verantwoorde producten

Een maatwerk product is zeker een verantwoord product. Het kan hergebruikt of gerecycled worden en heeft een lange levensduur. Een duurzaam product is gemaakt van goede, eerlijke materialen, is van goede kwaliteit en wordt op een milieuvriendelijke manier gemaakt en getransporteerd. Wij werken ook met eerlijke en duurzame materialen. Ons hout en plaatmateriaal heeft een PEFC keurmerk: dit betekent dat het volgens de strengste eisen van natuurbescherming is geproduceerd, met oog voor het milieu, de bossen, de lokale bevolking en arbeiders. We prefereren producten met zo min mogelijk kunstmatige toevoegingen en schadelijke stoffen als formaldehyde en oplosmiddelen. We gaan altijd voor kwaliteit en een lange levensduur. Duurzame materialen in een snelle economie.

maatwerk keuken landelijke woning 19

Welke certificeringen zijn er: PEFC, FSC, EPD

PEFC: Het keurmerk voor duurzaam bosbeheer met het grootste aandeel gecertificeerd bos. Een boom groeit door CO2 uit de lucht op te vangen en op te slaan. Als “afval” wordt zuurstof, CO2, uitgestoten. Zo zijn bossen een enorme opslagplaats voor koolstof en de producent van CO2. Het verdwijnen van grote delen bos is de belangrijkste reden dat certificering van duurzaam bosbeheer is ontstaan.

FSC: spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. Zij doelen daarbij op bescherming van het leefgebied van planten en dieren en respect voor de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders.

EPD:is de afkorting voor “Environmental Product Declaration”. In de milieugebonden productverklaring is alle relevante milieu-informatie beschikbaar. Aan de hand van een milieugebonden productverklaring kunnen opdrachtgevers, architecten of verwerkers bepalen welke invloed een materiaal op het milieu heeft. Hiermee krijgt u meer duidelijkheid en controle bij het vergelijken van verschillende producten en constructiemethodes.

Waar kun je nog meer op letten bij een duurzaam interieur?

Waar je nog meer op kunt letten als je duurzaam wilt wonen of werken is de verlichting. Vervang de halogeen- en gloeilampen met led-verlichting. Eén led-lamp gaat ongeveer 20 jaar mee, verbruikt 85% minder energie en bevat geen gevaarlijk kwik. Een eenvoudigere manier om een duurzaam interieur te maken is er niet!

Danielle
Danielle Interieurontwerper