Het gevoel in de onderbuik klopt bij Hoogland en Rusink

HEELWEG – Hij staat samen met zijn partner als vierde generatie aan het hoofd van een 120 jaar oud familiebedrijf. Omdat het gevoel klopte. De familie Rusink hield er absoluut geen rekening mee dat Jaap Hoogland ‘in de markt’ zou zijn voor een overname. De partner van jongste dochter Caroline had tenslotte een fantastische baan. “Bovendien had ik al eens met veel overtuiging afscheid genomen van het ondernemerschap”, lacht Hoogland.

door Nick Moritz

“Dit nooit weer”, verzuchtte Hoogland toen hij ooit een eigen bedrijf in koeltorens van de hand deed. De financiële rompslomp hing hem flink de keel uit. “Ik ben gaan werken voor de Amerikaanse gigant die mijn bedrijf had gekocht. Goed betaalde baan als manager voor het Midden-Oosten, Afrika en Europa. Ik moest er wel veel voor reizen en dat begon weer tegen te staan toen ik verkering kreeg met Caroline. Haar vader was eigenaar van Rusink Interieur, een bedrijf dat al sinds 1899 bestaat. Verscholen in de mooie natuur te Heelweg. Op Caroline was ik verliefd en bij de Rusinks kon ik het goed vinden. Met pa deelde ik het enthousiasme voor de motorfiets, we maakten regelmatig tochtjes samen.”

“Dat Jaap de zaak eventueel zou kunnen voortzetten kwam nooit ter sprake”, vult Caroline Rusink aan. “Hij verraste mij daar tien jaar geleden mee, op een zondagmorgen aan het ontbijt. We hebben het aan pa voorgelegd en die was direct enthousiast. De volgende dag werd Jaap al uitgenodigd voor een gesprekje bij de bank. Alles was uiteindelijk binnen een half jaar beklonken. Mijn broer en zus hadden geen interesse in opvolging. Zelf ben ik niet zo’n leider. Veel mensen in het bedrijf hebben me zien opgroeien en dan moet ik opeens de baas gaan spelen? Liever niet. Natuurlijk werk ik actief mee en verder ben ik thuis de directrice van ons gezin.”

Jaap Hoogland werd na de overname onbedoeld en onverwacht al snel in het diepe gegooid. “Pa werd ziek en overleed een half jaar na de overname. Er kwam dus niets terecht van een rustige inwerkperiode. Nu is Rusink Interieur een echt familiebedrijf waar ook het personeel heel trouw is. Dertig, veertig en zelfs vijftig jaar dienstverband is geen uitzondering. De medewerkers hebben me fantastisch kunnen helpen. Verder doen we nog steeds veel op gevoel. Als de onderbuik klopt, durven we ook lastige stappen te maken. Ondernemen bleek uiteindelijk toch een mooi avontuur.”